Mörkrets Makter.

Tionde januari.

Mörk morgon, förmiddag, eftermiddag, kommande kväll och becksvart natt.

Solen stängs ute av tunga gråa regnmoln som envist håller ihop likt ett svettigt sammansvetsat handbollsförsvar av världsklass. Inget ska igenom. Särskilt inte solens gastande och värmande strålar.

Regn och rusk är vanligtvis väderlek som tilltalar mig. Den är lugnande och förlåtande. Regniga dagar bjuder på värmande filtar, spännande och utvecklande lektyr, tända ljus, avkoppling och långkok. Solen stressar och kräver. Vem blir brunast snabbast, vem hittar till stranden tidigast på året, först på morgonen eller pressar flest antal timmar i sträck, utelek och sandslott, hopptorn och kallsupar, grillen ska gå varm och ölen vara kall. Aktiv och hurtig, spänstig och fräknig.

Men just nu är jag mättad av allt grått, kallt, mörkt och blekt. Borta är färgglada dansande löv, värmen mot ansiktet, ljuset på morgonkvisten och solkyssta kinder. För tillfället upplevs årets januarimånad som särskilt tuff. December och jullovets högt önskvärda vinterlek uteblev med sina synnerligen få knastrande iskristaller. Inga magiskt upplysta landskap och skimrande gator, få skratt i pulkabacken dagen då de trehundraåttionio flingorna faktiskt föll och kvar är dunjackorna med en, inte särskilt angenäm, doft från instängda fjädrar efter alltför många regndroppar.

Jag knaprar vitamin D som aldrig förr och lyxar till det med läskande smoothies. Läslampan intalar jag mig är solen och soffans följsamma kuddar förvandlas till sanddynor. Jag dagdrömmer om saltstänk från ljumna vågor, sand mellan nakna tår och glass som smälter av solens strålar. Hela kroppen skriker efter ljuset och det liv som föds av det. Blommor, färger, dofter, fågelsång och sena kvällar skådandes solens, för den dagen, sista suck.

Tionde januari.

Hög tid att mörkret drar sin sista suck.

4 reaktioner på ”Mörkrets Makter.”

  1. Hej. ,
    Håller helt klart med dig. När jag var ute och gock igår såg jag några blomsterlökar titta fram, så våren är på gång. Ha det bra.
    Mvh Jenny

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *